Ротавірус - гостра сезонна вірусна інфекція

Ротавірус - гостра сезонна вірусна інфекція

Ротавірусна інфекція – одна із форм кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини з роду Rotavirus. Здебільшого ротавірусна хвороба виникає в холодну пору року(з листопада по квітень). Схильні до захворювання люди в будь-якому віці, але найчастіше хворіють діти. Для дітей вікового періоду до 3 років ротавірус становить найбільшу небезпеку, оскільки може спричинити токсикоз, дегідратацію різного ступеня, появу судом на тлі гіпертермії та інші симптоми.

Джерелом ротавірусної хвороби є хвора людина або здоровий вірусоносій. Розмножується вірус у клітинах слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і виділяється з калом. Заразитися ротавірусом можна з перших днів хвороби, вірус починає виділятися вже через 12 годин після зараження. А основним механізмом передачі є фекально-оральний: їжа і брудні руки, некип'ячена вода, а також звичайний повітряно-крапельний шлях передачі. Інкубаційний період триває 5 днів. Ранніми ознаками ротавірусної інфекції є різке підняття температури і блювання, пізніше з’являється тривала діарея. Може також спостерігатись біль у животі. Основну небезпеку становить зневоднення організму, що відбувається внаслідок частих блювань та проносу.

За даними МОЗ України в січні 2024 році в Одесі та Запоріжжі виявили спалахи ротавірусної інфекції. Упродовж 19-25 січня в Одесі було госпіталізовано п’ятьох дітей, які відвідували один дошкільний заклад, де наразі тривають протиепідемічні заходи. Також спалах ротавірусної інфекції було зафіксовано в Запорізькій області, захворіли 17 дорослих. Це 15 пацієнтів та 2 співробітники одного з медзакладів закритого типу. Епідрозслідування триває, встановлено коло контактних осіб.

В минулому році в Україні було зафіксовано 3000 випадків ротавірусної інфекції. Тож Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує, як можна запобігти цій інфекції.

Щодо профілактики ротавірусної інфекції, єдиний ефективний шлях – вакцинація. В Україні щеплення проти ротавірусної інфекції належить до рекомендованих, тобто вакцинуватись можна за власні кошти. Вакцинувати дитину потрібно у віці від 6 до 32 тижнів від народження. Вакцина вводиться через рот двічі з інтервалом не менше місяця.

Неспецифічна профілактика полягає у дотриманні правил особистої гігієни (миття рук після відвідування туалету та громадських місць, перед їжею), а також правил обробки їжі і води.

Дотримання цих нескладних правил у побуті надійно захистить вас від захворювання на ротавірусну інфекцію. Якщо ж захворювання не вдалося уникнути, то не займайтеся самолікуванням. При появі перших симптомів інфекційного захворювання негайно зверніться за медичною допомогою в лікувально-профілактичний заклад за місцем проживання. В разі правильного лікування в більшості випадків прогнози сприятливі, людина повністю одужує без будь-яких наслідків. При цьому у неї виробляється імунітет (з’являються специфічні антитіла) та при наступному контакті з ротавірусом захворювання не виникає.

Будьте здорові! Бережіть себе і своїх близьких!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Кiлькiсть переглядiв: 19

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.